Chińskie makarony to doskonały mikrokosmos chińskiego jedzenia. Są różnorodne i pełne smaku. Od krótkich, po długie, od dodatku do zup, po pyszne smażone wersje. Oto sześć najlepszych chińskich dań z makaronem.
Lanzhou Lamian
Lanzhou lamian to zupa z makaronem halal. Ten ręcznie robiony makaron pochodzi z Lanzhou, zachodniego chińskiego miasta, które leży na starej trasie Jedwabnego Szlaku. Makaron, choć zazwyczaj występuje w zupie, może być również spożywany w formie zwykłej, ale zawsze ma szeroki wybór dodatków. Dzisiaj lanzhou lamian jest tak popularnym daniem, że właściciele restauracji konkurują ze sobą w jego sprzedaży.
Dowiedz się więcej o wyjeździe do Chin ---> http://planetescape.pl/blog/chiny-wspaniala-podroz-do-panstwa-srodka/
Smażony makaron z Szanghaju
Jeśli lamian jest autentyczną wersją lo mein, smażony makaron w Szanghaju jest autentyczną wersją chow mein. Potrawa przygotowywana zazwyczaj z cienkich makaronów pszenicznych i nabiera charakterystycznego smaku ze słodzonego sosu sojowego typowego dla kuchni miejskiej. Mieszkańcy Szanghaju kochają także cebulę, co oznacza, że smażony makaron powinien być podawany ze zdrową porcją długiego zielonego szczypiorku. Niektórzy szefowie kuchni wolą zrobić danie z makaronem typu udon, ale najlepsze smaki pojawiają się, gdy makaron jest tak cienki, że po smażeniu staje się prawie chrupiący.
Dan dan mian
Wielu ludzi myśli, że próbowali dan dan mian, ale prawie wszystkie propozycje dań znalezionych za granicą są oszustwami. Jedynym sposobem na zjedzenie tego dania w oryginalnej wersji jest odwiedzenie domowej prowincji Sichuan, gdzie uliczni kucharze nie boją się upału. W rzeczywistości, jeśli uda nam się zjeść całą miskę makaronu bez wydmuchania nosa, możemy mieć wątpliwości, co do autentyczności dania.
Liangpi
Kolejną potrawą z makaronu z chińskiego zachodu jest liangpi, podstawowa danie pochodzące z Xi'an. Liangpi jest zrobione z zimnego, płaskiego makaronu ryżowego i garści dodatków, zazwyczaj ogórka julienned, kolendry, octu oraz oleju chili. Składniki są mieszane razem w misce i sprzedawane głodnym przechodniom już za siedem juanów. Danie to należy do przekąsek, ponieważ delikatna mieszanka słonego, słodkiego, kwaśnego, pikantnego smaku sprawia, że nabieramy apetytu.
Makaron urodzinowy
W języku chińskim makaron urodzinowy nazywa się changshou mian, co w przybliżeniu oznacza „makaron o długiej żywotności”. Danie to składa się zazwyczaj z długich, złocistożółtych makaronów z pszenicy, jaj i wody sodowej, które są smażone w głębokim tłuszczu, aby nadać im gąbczastej tekstury. Teoretycznie makaron urodzinowy może być wykonany z dowolnego rodzaju makaronu, o ile jest długi. Według wierzeń, że osoba, która je długi makaron, ma wyjątkowo długie życie. Nazwa makaronu urodzinowego jest nieprzypadkowa. Zazwyczaj tą potrawę Chińczycy spożywają w dniu urodzin. Makaron zamiast tortu? Dlaczego nie?!
Makaron ryżowy Guilin
Choć południowochińskie miasto Guilin jest bardziej znane ze swoich gór i rzek, niż z kuchni, makaron ryżowy Guilin lub guilin mifen jest wystarczająco dobry, aby miejscowość ta znalazła się na kulinarnej mapie Chin. To, co sprawia, że danie z makaronem ryżowym jest tak smaczne, to zarówno cienko pokrojona wołowina, jak i pokrojona, marynowana fasola. Same makarony nie mają wiele smaku, ale fasola dodaje zachwycającej kwasowości, która jest doskonale uzupełniona przyprawami, od imbiru, przez cynamon, po suszoną skórkę mandarynki.
Polecamy
Najnowsze
Słowacja – kraj majestatycznych gór i średniowiecznych zamków
Słowacja, malowniczo położona w sercu Europy Środkowej, zachwyca przyjezdnych swoją bogatą historią, wspaniałą przyrodą oraz... [...]