Kuchnia meksykańska to nie tylko wyjątkowe smaki i barwne potrawy, to przede wszystkim wielowiekowe dziedzictwo narodowe. Wynika to z tego, że jest to jedna z najstarszych kuchni świata, do tego jedna z bardziej skomplikowanych. Meksykański kucharz to często prawdziwy alchemik, który zmienia swoje składniki w kulinarne złoto. W smaku dań wyraźnie czuć narodowego ducha tej wyjątkowej nacji oraz bogatą historię kontynentu! Można szczerze powiedzieć, że do Meksyku warto się udać już tylko po te niesamowite doznania smakowe.
Kuchnia w Meksyku to część wspaniałej kultury, która wyraża się w charakterystycznych, wyjątkowo bogatych smakach dań. Znajdziemy tu wszystko, co kojarzy nam się z Meksykiem, czyli radość, otwartość, feerię barw, intensywne zapachy oraz mocny temperament. To w końcu kraj, w którym życie – a nawet śmierć – celebruje się z impetem.
Dziedzictwo narodowe
Meksyk to bez dwóch zdań kulinarne niebo. Dlaczego? W końcu kuchnie ta w 2010 r. została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Nic więc dziwnego, że jest ona nazywana jedną z najlepszych kuchni na świecie. Dzięki klimatowi wszystkie składniki są tutaj świeże, kolorowe i bardzo aromatyczne. Miejskie i wiejskie ryneczki przepełnione są egzotycznymi owocami i warzywami, które urzekają przyjemną wonią i wyjątkowo intensywnym smakiem. Meksykańskie knajpy już z daleka kuszą cudownym jedzeniem, a w głośnych i zatłoczonych barach leje się mezcal, tequila i piwo. Wszystko to przy akompaniamencie wspaniałej muzyki ludowej. Mimo, że istnieje przekonanie, że kuchnia ta jest bardzo skomplikowana, to dla meksykańskich kucharzy nie jest to specjalnie trudne wyzwanie. Gotują oni z pasją, używając do tego najprostszych składników. Skąd więc ten wyjątkowy status kuchni meksykańskiej? Wynika on z niezwykłej umiejętności łączenia smaków i przypraw – jak np. bardzo wielu odmian chili – przypominającej prawdziwą alchemię.
Koniecznie spróbuj!
Kuchnia meksykańska kojarzona jest głównie z papryką, chili, fasolą oraz pysznymi tortillami, jednak warto pamiętać, że kuchnia meksykańska potrafi zaskoczyć nie tylko poziomem ostrości dań. Meksyk nie tylko burritem stoi! Podstawowe składniki, jakie wyróżniają tę kuchnię to papryka, kukurydza oraz rośliny strączkowe. Na bazie tych składników powstaje bardzo szeroka gama potraw, zaskakująca swoją różnorodnością smaków i przysparzająca wielu doznań kulinarnych. Chilaquiles to popularna potrawa śniadaniowa, która jest zaskakująca prosta, a przy tym bardzo pyszna. Chilaquiles to smażone kawałki tortilli zatopione w pomidorowym sosie z dodatkiem chili oraz posypane serem. Chilaquiles często podaje się z jajecznicą, jajkiem sadzonych lub mięsem. Kolejna potrawa jakiej trzeba spróbować to mole, czyli jeden z popularniejszych, ale i dziwniejszych meksykańskich sosów na bazie czekolady. Warto dodać, że nie istnieje jedno uniwersalne mole, ponieważ każdy region ma swój sposób przyrządzania mole. Może być one bardziej słodkie lub bardziej ostre. Najpopularniejsze są mole ze stanów Puebla i Oaxaca. Sos ten idealnie komponuje się z kurczakiem albo enchiladas. Najczęściej pojawiające się składniki mole to orzechy, czekolada, chili oraz inne przyprawy. Enchiladas to kolejne danie, które różni się w zależności od stanu. Ogólnie rzecz biorąc chodzi o zwinięte w ruloniki, wypełnione farszem i polane sosem tortille. Farsz może być z rozmaitych rodzajów mięsa, z sera bądź z warzyw. Sosów również jest całe mnóstwo. Nie zapomnijcie spróbować też meksykańskich zup, jak np. sopa azteca z kawałkami smażonej tortilli, awokado, serem i obowiązkowym chili.
Polecamy
Najnowsze
Dominikana – karaibska perła pełna słońca i rytmów
Dominikana to kraj, który kojarzy się z rajskimi plażami, turkusowym morzem i gorącymi rytmami merengue oraz bachaty. Położona na wyspie... [...]