Jakich deserów i napojów spróbować w Grecji

Powiedzmy  o tym (w formie słownika), czego warto napić się w Grecji oraz  jakich deserów (słodkości) warto skosztować.

Grecja kawa

a). Frappe - napój kawowy sporządzany na bazie kawy rozpuszczalnej, z dużą ilością piany oraz lodu i mleka.

b). Ellinikos - tradycyjna grecka kawa parzona w tygielku zwanym „briki” podgrzewanym na piasku.

c). Freddo - jest obecnie najpopularniejszą kawą w Grecji; mrożone espresso ze spienionym zimnym mlekiem i kruszonym lodem.

Greckie napoje alkoholowe

a). Retsina - popularne greckie wino aromatyzowane o złotożółtym kolorze, wyrabiane z dodatkiem żywicy sosny alpejskiej.

b). Masticha - łagodny w smaku likier wytwarzany między innymi z  alkoholu zbożowego z dodatkiem żywicy z drzewa mastyksu, zwanego w  Grecji „łzami Chios”.

c). Tsipouro - wysokoprocentowy alkohol wytwarzany z moszczu winnego.  Podobnie jak w przypadku ouzo (wódce o której za chwilę powiemy), często  się go rozcieńcza.

d). Ouzo - grecka wódka o smaku anyżowym, często podawana z wodą i  kostkami lodu. Nieodłączny towarzysz „meze” (greckiej przekąski, o  której powiedziano w pierwszej części), szczególnie kalmarów i  ośmiornic.

Greckie desery i słodkości

a). Bougatsa - świeże ciasto filo z kremem waniliowym posypane cukrem pudrem i cynamonem.

b). Kourabiedes - kruche maślane ciasteczka bożonarodzeniowe, najczęściej z kawałkami migdałów, bogato obsypane cukrem pudrem.

c). Amygdalota - migdałowe kuleczki aromatyzowane wodą różaną i posypane cukrem pudrem.

d). Pasteli - batonik z miodu i sezamu z dodatkiem skórki pomarańczowej.

e). Baklava - warstwy ciasta filo wypełnione posiekanymi orzechami włoskimi (lub migdałami) i zalane miodem.

f). Loukoumi - pokrojony w kostki frykas o smaku owocowym i konsystencji galaretki, posypany cukrem pudrem.

g). Glyko koutaliou (dosłownie tłumaczenie: „słodkość na łyżeczce):  owoce (ale i warzywa) w bardzo słodkim syropie serwowane na spodku,  czasem w towarzystwie jogurtu.

h). Loukoumades - malutkie pączki z ciasta drożdżowego polane syropem miodowym z posypką cynamonową lub orzechową.

i). Giaourti me meli - jogurt z miodem podawany często z posiekanymi orzechami włoskimi jako deser, ale również na śniadanie.

j). Ipovrychio - łyżeczka gęstej cukrowej masy (o smaku wanilii lub mastichy) zanurzona w szklance zimnej wody.

 k). Galaktobureko - warstwy ciasta filo przełożone kremem waniliowym.

 l). Kataifi - ciasto filo w formie cienkich nitek (tzw. anielskich włosów) wypełnione posiekanymi orzechami i zalane syropem.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 649 574

E-mail: kontakt@egzotycznaturystyka.pl

Marzy Ci się wycieczka w egzotyczne miejsca świata? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne porady dotyczące wyjazdów do krajów azjatyckich i nie tylko. Zapraszamy!