Powiedzmy o tym (w formie słownika), czego warto napić się w Grecji oraz jakich deserów (słodkości) warto skosztować.
Grecja kawa
a). Frappe - napój kawowy sporządzany na bazie kawy rozpuszczalnej, z dużą ilością piany oraz lodu i mleka.
b). Ellinikos - tradycyjna grecka kawa parzona w tygielku zwanym „briki” podgrzewanym na piasku.
c). Freddo - jest obecnie najpopularniejszą kawą w Grecji; mrożone espresso ze spienionym zimnym mlekiem i kruszonym lodem.
Greckie napoje alkoholowe
a). Retsina - popularne greckie wino aromatyzowane o złotożółtym kolorze, wyrabiane z dodatkiem żywicy sosny alpejskiej.
b). Masticha - łagodny w smaku likier wytwarzany między innymi z alkoholu zbożowego z dodatkiem żywicy z drzewa mastyksu, zwanego w Grecji „łzami Chios”.
c). Tsipouro - wysokoprocentowy alkohol wytwarzany z moszczu winnego. Podobnie jak w przypadku ouzo (wódce o której za chwilę powiemy), często się go rozcieńcza.
d). Ouzo - grecka wódka o smaku anyżowym, często podawana z wodą i kostkami lodu. Nieodłączny towarzysz „meze” (greckiej przekąski, o której powiedziano w pierwszej części), szczególnie kalmarów i ośmiornic.
Greckie desery i słodkości
a). Bougatsa - świeże ciasto filo z kremem waniliowym posypane cukrem pudrem i cynamonem.
b). Kourabiedes - kruche maślane ciasteczka bożonarodzeniowe, najczęściej z kawałkami migdałów, bogato obsypane cukrem pudrem.
c). Amygdalota - migdałowe kuleczki aromatyzowane wodą różaną i posypane cukrem pudrem.
d). Pasteli - batonik z miodu i sezamu z dodatkiem skórki pomarańczowej.
e). Baklava - warstwy ciasta filo wypełnione posiekanymi orzechami włoskimi (lub migdałami) i zalane miodem.
f). Loukoumi - pokrojony w kostki frykas o smaku owocowym i konsystencji galaretki, posypany cukrem pudrem.
g). Glyko koutaliou (dosłownie tłumaczenie: „słodkość na łyżeczce): owoce (ale i warzywa) w bardzo słodkim syropie serwowane na spodku, czasem w towarzystwie jogurtu.
h). Loukoumades - malutkie pączki z ciasta drożdżowego polane syropem miodowym z posypką cynamonową lub orzechową.
i). Giaourti me meli - jogurt z miodem podawany często z posiekanymi orzechami włoskimi jako deser, ale również na śniadanie.
j). Ipovrychio - łyżeczka gęstej cukrowej masy (o smaku wanilii lub mastichy) zanurzona w szklance zimnej wody.
k). Galaktobureko - warstwy ciasta filo przełożone kremem waniliowym.
l). Kataifi - ciasto filo w formie cienkich nitek (tzw. anielskich włosów) wypełnione posiekanymi orzechami i zalane syropem.
Polecamy
Najnowsze
Dominikana – karaibska perła pełna słońca i rytmów
Dominikana to kraj, który kojarzy się z rajskimi plażami, turkusowym morzem i gorącymi rytmami merengue oraz bachaty. Położona na wyspie... [...]