Zasmakuj w kuchni kubańskiej

Kuchnia kubańska to niesamowita mieszanka kultury hiszpańskiej, francuskiej, afrykańskiej, arabskiej, chińskiej i portugalskiej. Znajdziemy tu raczej proste potrawy, które zawierają składniki typowe dla Karaibów i bazują na tradycjach kulinarnych wielu nacji. Prostota dań nie oznacza jednak, że smak jest równie przeciętny. Mimo, że na Kubie jest niewiele ogólnodostępnych składników, to jednak kuchnia kubańska jest niezwykle aromatyczna i wyjątkowo smaczna, a wszystko bez sztucznych dodatków! Przyjeżdżając na Kubę z pewnością warto zapoznać się z jej kuchnią, tak odmienną od naszej. Trzeba jednak wiedzieć czego i gdzie próbować!

Kuchnia kubańska posiada wieloletnią tradycję dań prostych i przystępnych. Króluje tu zatem kuchnia chłopska. Znaczna większość potraw jest smażonych lub wolno gotowanych na bardzo małym ogniu. Dania opierają się na kilku podstawowych przyprawach, takich jak czosnek, kminek, oregano i liście laurowe. Jest też wiele potraw, które bazują na sofrito, czyli mieszance cebuli, zielonego pieprzu, czosnku, oregano i pieprzu mielonego, szybko smażonej na oliwie. Należy zaznaczyć, że to właśnie sofrito jest tym, co daje pewnym rodzajom dań charakterystyczny „kubański” smak. Mieszanka jest używana podczas gotowania czarnej fasoli, gulaszów, różnych potraw mięsnych i sosu pomidorowego. Z kolei mięso i drób są zazwyczaj marynowane w sokach owoców cytrusowych, głównie cytryny, a potem pieczone na małym ogniu, aż mięso jest mięciutkie i dosłownie odchodzi od kości. Kolejnym istotnym elementem kuchni kubańskiej są warzywa korzeniowe, takie jak yuca, taro i bataty, znajdujące się w większości krajów łacińskich. Warzywa te smażone są w połączeniu z marynatą zwaną mojo, składającą się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, plasterków cebuli, czosnku, kminu i odrobiny wody.

Tradycyjne dania
Najsłynniejsza kubańska potrawa może być zaskakująca, ponieważ chodzi o słynne kanapki! Chrupiący chleb podobny do francuskiej bagietki, jednak o znacznie lżejszej fakturze, napełniany jest pieczoną wieprzowiną, szynką, szwajcarskim serem i piklami. Należy zaznaczyć, że Kubańczycy bardzo lubią pieczoną wieprzowinę, zawsze przyprawioną czosnkiem. Z kolei lechon asado to absolutna gwiazda kuchni kubańskiej. Chodzi o pieczone prosie przyprawione czosnkiem i kwaśną pomarańczą. Potrawa przyrządzana jest na grillu wyłożonym liśćmi bananowca. Kolejne popularne kubańskie danie to palamillo, czyli filet z wołowiny, rozbity i przyprawiony kwaśną pomarańczą i cebulą. Warto spróbować również Moros y Christianos. Jest to wszechobecne danie w kuchni kubańskiej, składające się przede wszystkim z czarnej fasoli i białego ryżu. Nazwa dania jest fascynującym odniesieniem do średniowiecznej Hiszpanii, gdy Maurowie z Afryki Północnej walczyli z Chrześcijanami o kontrolę nad Hiszpanią. Otóż tłumaczenie znaczy dosłownie „Maurowie i chrześcijanie” i jest to danie narodowe, przygotowywane z okazji ważnych uroczystości rodzinnych. Czarna fasola pojawia się też w słynnej kubańskiej zupie, którą dopełnia smak oregano, papryki, cebuli i czosnku. Inne klasyczne dania to tostones, czyli plantany w plastrach smażone na tłuszczu.

Kubańskie przekąski
Nie można zapomnieć o przekąskach. Chicharrones to smażone skórki wieprzowe, które są ulubioną przekąską Kubańczyków. Kolejne przekąski to suszone plasterki banana w przyprawach oraz chipsy yucca. Rano je się słodkie i pikantne pastelistos, czyli ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione słodkim bądź pikantnym nadzieniem. Kubańczycy podjadają też tamales, rodzaj kieszonek z ciasta wypełnianych różnymi farszami.
 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 649 574

E-mail: kontakt@egzotycznaturystyka.pl

Marzy Ci się wycieczka w egzotyczne miejsca świata? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne porady dotyczące wyjazdów do krajów azjatyckich i nie tylko. Zapraszamy!