
Kuchnia kreolska jest fascynującą mieszaniną różnych wpływów, które biegiem czasu pojawiały się na Karaibach. Charakteryzuje się głównie świeżymi warzywami i owocami z regionu, mnóstwem ryb i pikantnych przypraw. Jest kolorowa, radosna, energetyczna, podobnie zresztą, jak regon świata, w którym się ukształtowała.
Różnorodność przede wszystkim
Nie można mówić o jednej, uniwersalnej kuchni karaibskiej. Chociaż w karaibskich daniach istnieje wiele podobieństw niezależnie od regionu, wykształciło się tu wiele kuchni regionalnych, na które wpływ ma narodowość mieszkańców, preferencje turystów oraz przeszłość kolonialna. Nawet potrawy, które noszą tutaj tą samą nazwę, wcale nie smakują tak samo. Wynika to z faktu, że mieszkańcy Karaibów lubią wykorzystywać warzywa, które rosną w danym regionie i dodatki dla niego charakterystyczne. Dlatego zmieniają typowe przepisy kreolskie zgodnie ze swoimi potrzebami.
Kuchnia kreolska była szczególnie naznaczona przez europejskie mocarstwa kolonialne, które posiadały tu różne terytoria. Znajdowały się wśród nich są Wielka Brytania, Hiszpania, Francja i Holandia. Wpływy pochodzą również z Afryki, skąd niezliczone rzesze niewolników zostały wysłane do Ameryki Środkowej. Widoczne są także wpływy hinduskie oraz indiańskie.
Główne cechy kuchni kreolskiej
Kuchnia kreolska ma wiele podstawowych składników w całym regionie. Występuje w niej ogromne bogactwo ryb oraz skorupiaków, co wynika z bezpośredniej lokalizacji nad morzem i jest całkiem zrozumiałe. Typowe składniki karaibskich dań to papryka, chili, kukurydza, cebula, słodkie ziemniaki i ciecierzyca. W kuchni kreolskiej znajdują się także owoce: pomarańcze, banany, papaja, guawa i ananas. Również w odniesieniu do przypraw karaibska kuchnia jest dość typowa. Mieszkańcy Karaibów używają zazwyczaj pikantnych przypraw takich, jak curry, trawa cytrynowa, chili, pieprz cayenne, tabasco oraz imbir.
Rum odgrywa zasadniczą rolę na Karaibach. Dostępne są różne koktajle i napoje z rumem. Co ciekawe, trunku tego używa się nawet podczas gotowania. Nadaje on potrawom niepowtarzalny i dosyć charakterystyczny smak.
Najpopularniejsze dania kuchni kreolskiej
Najbardziej znanym daniem kuchni kreolskiej jest Jambalaya. To potrawa przegotowywana na bazie mięsa i warzyw zmieszanych z ryżem. „Wkładka” mięsna zawsze zawiera kiełbasę, często wędzoną np. andouille oraz inne rodzaje mięsa lub owoce morza. W Jambalaya pojawia się wieprzowina, kurczak, langustynki lub krewetki. Warzywa są zwykle mieszaniną podobną do soffritto, czyli tzw. „świętej trójcy” kuchni kreolskiej, którą tworzą cebula, seler i zielona papryka. Jednak używane są także inne warzywa takie, jak marchew, pomidory, papryczki chili i czosnek Po dodaniu bulionu wszystkie składniki gotowane są razem, aż ryż zupełnie zmięknie
Jambalaya jest nieco podobna do innych potraw z ryżu i mięsa znanych z kuchni Kreolskiej. Do przyrządzenia Gumbo również używa się kiełbasek, mięsa, owoców morza, warzyw i przypraw. Jednak gumbo zawiera także okrę , która nie jest powszechna w przypadku jambalaya. Gumbo jest zwykle podane na białym ryżu, który jest przygotowywany oddzielnie, w przeciwieństwie do jambalaya, gdzie ryż jest gotowany z innymi składnikami. Étouffée to z kolei gulasz, który zawsze zawiera skorupiaki, takie jak krewetki lub raki, ale nie ma kiełbasy wspólnej dla jambalaya i gumbo.
Na podstawie powyższych dań można wysnuć słuszne wnioski, że kuchnia kreolska jest kuchnią prostą, pożywną i zdrową. Bardzo wiele potraw to dania jednogarnkowe, których przygotowanie jest bardzo łatwe i niezbyt czasochłonne.
Polecamy
Najnowsze
Armenia – kamienny klejnot Kaukazu
Armenia to kraj, który zachwyca na wielu poziomach – surowym pięknem krajobrazów, niezwykle starą historią i żywą kulturą... [...]