Kuchnia indyjska - podstawowe produkty, charakterystyka, przepisy

Kuchni indyjska jest tak barwna i zróżnicowana, jak sama indyjska kultura. Oznacza to, że w tutejszych potrawach znajdziemy mieszankę różnych tradycji kulinarnych. Tak jak kuchnie innych wielkich kultur azjatyckich, również kuchnia indyjska czerpie bogato ze spuścizny takich wielkich religii, jak hinduizm, buddyzm, islam oraz chrześcijaństwo. Potrawy indyjskie zyskały szerszą popularność dzięki spuściźnie Imperium Brytyjskiego, ponieważ kraj długo był królewską kolonią, przez co kuchnia indyjska rozprzestrzeniła się na świecie. Jedzenie indyjskie uważane jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata a szczególnie uwielbiają ją wegetarianie, którzy celują w takie potrawy, jak ćapatti, zupa z soczewicy, kofta czy samosa.

Indie to ogromny kraj, tak więc kulinarnie jest on bardzo zróżnicowany. Oznacza to, że specyfika kuchni indyjskiej zależy od regionu i tak na północy Indii dominują gęste sosy, dania mięsne oraz placki pszenne, czyli chlebki ćapatti. Z kolei mieszkańcy południa i środka Indii preferują rośliny strączkowe, takie jak soczewica, groch, ciecierzyca i fasola. Tutaj dużo rzadziej je się mięso, głównie ze względów religijnych oraz ekonomicznych. Większość warzyw na południu Indii jest przyrządzana w postaci pysznych sosów z mleczkiem kokosowym oraz ryżem, który jest głównym dodatkiem do większości potraw. Tak więc północna kuchnia indyjska jest ciężkostrawna i syta a najpopularniejszą potrawą z tego regionu jest curry, czyli mięso duszone z przyprawami i warzywami. Południowa kuchnia jest o wiele bardziej lekkostrawna a popularne w tym regionie potrawy to dosa, czyli naleśniki z mąki ryżowej oraz zupa z soczewicy na ostro.

Kulinarne ciekawostki
Każdy z nas wie, że kuchnia indyjska przyprawami stoi, zwłaszcza ostrymi. W Indiach nawet małe dzieci zajadają się potrawami, które dorosłym Europejczykom wyciskają łzy z oczu. Wiele składników, które dzisiaj uznaje się za tradycyjny element indyjskiej kuchni, pochodzi z najróżniejszych miejsc świata, co było skutkiem bardzo intensywnej wymiany handlowej przez całe stulecia. Tak właśnie do Indii trafił chociażby szafran, ale też ziemniaki, pomidory i chili, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie dzisiejszą kuchnię indyjską. Co ciekawe, to Portugalczycy zafundowali też Hindusom cukier – wcześniej do słodzenia potraw używano miodu i owoców. Jak zatem wyglądała ta najstarsza, najbardziej tradycyjna kuchnia indyjska? Na pytanie to wciąż nie udało się uzyskać odpowiedzi, ponieważ języka, którym posługiwali się mieszkańcy Doliny Indusu, nie udało się jeszcze odszyfrować. Chociaż zachowało się sporo materiału, to jednak większość stanowią zaledwie kilkuznakowe inskrypcje i trudno na ich podstawie doszukiwać się prawidłowości. Oznacza to, że wciąż niewiele wiemy nie tylko o kuchni Doliny Indusu, ale i o zwyczajach całej tamtejszej cywilizacji.

Zupa z soczewicy
Dahl to indyjska zupa na bazie soczewicy i pomidorów, która jest gęsta, pikantna i aromatyczna a przede wszystkim mocno rozgrzewa. Jest to więc idealny pomysł na obiad w chłodne dni. Dahl może mieć konsystencję zupy lub gulaszu – wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Podstawowymi składnikami tej indyjskiej potrawy są soczewica, pomidory i papryka a podstawowe przyprawy to kumin, kolendra i kurkuma. Pamiętajmy, że w kuchni indyjskiej właściwie nie ma jednego właściwego przepisu na każdą potrawę. Panuje tu różnorodność i wyobraźnia, dlatego dahl ma mnóstwo różnych wersji. Dahl może być więc pikantna i bardzo aromatyczna, a jeśli wolimy – kremowa i łagodna. Wszystko zależy od tego, jak ją doprawimy! Będziemy potrzebować: 300 g czerwonej soczewicy, 1 l wody, 6 pomidorów, 3 papryki, pęczek natki pietruszki, ½ puszki mleka kokosowego, 2 łyżeczki kuminu,1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 2 ząbki czosnku oraz 3 łyżki oleju rzepakowego. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie sparz we wrzątku pomidory a następnie obierz je i wraz z papryką pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i dalej gotuj. Dodaj przyprawy, a czosnek przeciśnij przez praskę. Gotuj, aż pomidory się rozpadną, a zupa stanie się gęsta. Na koniec dodaj mleko kokosowe. Posiekaj natkę pietruszki, posyp nią zupę przed podaniem i ciesz się indyjską ucztą.
 

 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 649 574

E-mail: kontakt@egzotycznaturystyka.pl

Marzy Ci się wycieczka w egzotyczne miejsca świata? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne porady dotyczące wyjazdów do krajów azjatyckich i nie tylko. Zapraszamy!