Wietnam jest rajem dla smakoszy, z restauracjami i sprzedawcami ulicznymi serwującymi świeże, lokalne dania. Nasz przewodnik poprowadzi Cię przez każdy obszar Wietnamu, wyróżniający się kulturą i klimatem, przedstawiając najlepsze lokalne specjały w każdej części Wietnamu.
Południowy Wietnam
Ho Chi Minh City, dawniej znane, jako Sajgon, ma wiele lokalnych specjałów, które cechują się wyjątkowymi akcentami kuchni wietnamskiej. To, co wyróżnia Ho Chi Minh to Pho, czyli bulion wołowy lub z kurczaka podawany z makaronem ryżowym. W południowej części kraju stosuje się też wyjątkową i skomplikowaną mieszankę świeżych ziół i przypraw, w tym anyżu gwiazdkowatego, cynamonu, imbiru i kolendry. Południowe pho jest zwykle bardziej pikantne, niż jego północny odpowiednik i zazwyczaj podawane jest z papryką chili i limonką, którą należy dodać bezpośrednio do bulionu.
My Tho znajduje się w regionie delty Mekongu. My Tho zaadoptowało hu tieu, kambodżańsko-chińskie danie, składające się z lekko słodkiego bulionu, zazwyczaj wieprzowego, zmieszanego z różnymi przyprawami i owocami morza. To w zasadzie odpowiedź Wietnamu na „surf-and-turf”. Podczas, gdy przepisy i smaki tego dania różnią się w zależności od lokalizacji, My Tho słynie z własnej wersji, do której używa się tapioki lub makaronu wonton, a często również mięsa i owoców morza.
Środkowy Wietnam
Hoi An jest znane, jako kulinarna stolica Wietnamu. Kuchnia Hoi An jest wyjątkowa w swoim asortymencie smaków, oferując wszystko, od smażonych kalmarów po pieczone ślimaki. Chociaż trudno jest wybrać tylko jedną potrawę z Hoi An, banh bao vac zajmuje szczególne miejsce na kulinarnej mapie Wietnamu, a oryginalna receptura tego dania pozostaje ściśle strzeżoną tajemnicą. Te małe i delikatne pierogi w kształcie róży, wypełnione są krewetkami i posypane chrupiącą cebulą.
Huế, dawna stolica Wietnamu podczas rządów dynastii Nguyen, jest historycznym i malowniczym miastem w sercu Wietnamu. Ze względu na swoją królewską historię, kuchnia tego obszaru jest niepowtarzalna. Doskonale reprezentuje ją Bánh bèo. To małe, cienkie naleśniki z papieru ryżowego, często spożywane, jako przystawka. Podawane są pojedynczo i zazwyczaj są zwieńczone suszonymi krewetkami, pikantnym sosem rybnym i szalotkami.
Północny Wietnam
Nowoczesna stolica Hanoi jest tak samo bogata w smaki, jak w kulturę. Hanoi jest przystanią dla smakoszy, a sklepy w całym mieście oferują kuchnię z całego świata. Dzisiaj żywność Hanoi to eklektyczna mieszanka wietnamskich ulicznych potraw, francuskich wpływów kolonialnych i zachodnich smaków. Bun cha to wietnamskie jedzenie zapewniające sytość składające się z soczystej wieprzowiny z grilla podawane z makaronem ryżowym i ziołami.
W całym Wietnamie
Każdy kraj musi mieć swoją popisową kanapkę. Bánh to przykład takiej wietnamskiej przekąski. Termin ten oznacza wietnamski chleb, jednak częściej odnosi się do chrupiącej francuskiej bagietki wypełnionej pasztetem mięsnym, krojoną wieprzowiną, kolendrą i marynowanymi warzywami. Wariacji na temat tego pysznego ulicznego jedzenia jest tak wiele, że trudno byłoby je opisać. Jedno jest pewne. Bánh to prawdziwy raj dla mięsożerców.
Bánh bao to kolejna idealna przekąska, która zaspokoi pragnienia nawet największego głodomora. Chociaż ich pochodzenie jest prawdopodobnie chińskie, te miękkie, niewielkie bułeczki na parze zostały przystosowane do bardziej ekscentrycznych i żądnych przygód wietnamskich smakoszy. Możesz znaleźć bánh bao wypełnione różnymi rodzajami mięs i jaj przepiórczych.
Polecamy
Najnowsze
Słowacja – kraj majestatycznych gór i średniowiecznych zamków
Słowacja, malowniczo położona w sercu Europy Środkowej, zachwyca przyjezdnych swoją bogatą historią, wspaniałą przyrodą oraz... [...]