Kuchnie świata: poznaj najpopularniejsze smaki!

Kto z nas nie kocha podróży? Najlepiej jeśli się łączą z intensywnymi doznaniami smakowymi. A jeśli już o kuchni mowa, to wcale nie musimy udawać się w daleką podróż, żeby spróbować smaków świata. Wystarczy odrobina odwagi i wytrwania, a możemy zabrać nasze kubki smakowe na inny kontynent. Oczywiście najlepiej jeśli wiemy, jak potrawa powinna smakować i spróbowaliśmy jej wcześniej w oryginale. Często też takie egzotyczne gotowanie jest smaczną formę wspominania naszych podróży lub pamiątką dla bliskich. A jakie smaki świata są najpopularniejsze?

Świat często zadziwia swą kulinarną pomysłowością – sfermentowane rekiny, flaki, baranie głowy czy pieczone pająki? Najwyraźniej jemy wszystko, czego często możemy pożałować… Są jednak dania, których smak na długo pozostaje nam w pamięci, kuchnie, których smaki zabierają nas do kulinarnego raju. I choć gusta są różne, to są potrawy i dania, które w świecie są szczególnie cenione. Oto najpopularniejsze smaki świata.

Kuchnia włoska
Kuchnia włoska zawdzięcza swoją popularność głównie szybkości i prostocie przyrządzania dań. Włoskie potrawy zna chyba cały świat. Czym odznacza się ta kuchnia? Przede wszystkim korzystaniem z ogromnej ilości świeżych warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn oraz używaniem wyrazistego parmezanu. Co więcej, Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza. Należy dodać, że mimo to kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i ciekawa smakowo, a każdy z regionów tego kraju posiada swoje własne kulinarne specjały i potrawy. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka) oraz pasta (danie mączne lub zupa). Główne danie to najczęściej ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Posiłek na ogół zakończony jest deserem w postaci pysznego ciasta, jak np. panna cotty. W kuchni włoskiej króluje wino zarówno białe jak i czerwone. Najsłynniejsze włoskie potrawy to spaghetti, pizza, lasagne, tortellini, zupa minestrone, focaccia oraz risotto, nie wyczerpują one jednak bogactwa tej kuchni. Potrawy tego kraju charakteryzują się prostotą i ujmującymi smakami, których bogactwo i różnorodność wynikają z regionalności kuchni włoskiej. Oczywiście w każdym z tych regionów nieustannie króluje pomidor, używany pod każdą postacią.

Kuchnia chińska
Kuchnia chińska to kolejna najbardziej rozpowszechniona terytorialnie kuchnia świata, która liczy sobie już kilka tysięcy lat. Uznaje się w niej, że to co spożywamy odbija się na naszym zdrowiu, naszej sprawności umysłowej i trzeźwości ducha. Kuchnia chińska jest również konglomeratem wielu innych: m.in. koreańskiej oraz japońskiej. Co więcej, obszar Chin jest bardzo rozległy, klimat zaś jest ogromnie zróżnicowany, dlatego też kuchnia chińska uległa podziałowi na wiele odłamów i tak wyróżnia się kuchnię szanghajską, pekińską, kantońska, syczuańska, hunańska oraz fukieńska. Kuchnia szanghajska słynie z dań rybnych oraz przyrządzonych z owoców morza, do wielu potraw dodawany jest brązowy cukier. W kuchni pekińskiej podstawowym składnikiem jest makaron. Co ciekawe, ryż używany jest tutaj stosunkowo rzadko, a ogromny wpływ na tradycję tej kuchni mieli w przeszłości Mongołowie. Kuchnia kantońska jest zdecydowanie najpopularniejsza na Zachodzie i charakteryzuje się daniami przygotowanymi z ryżu oraz drobno posiekanych innych składników szybko usmażonych na wokach. Z kolei kuchnia syczuańska pochodzi z regionów Chin zachodnich, gdzie swoistymi przysmakami są dania pikantne oraz wędzone. Kuchnia hunańska jest typowa dla regionów centralnych, położonych wzdłuż rzeki Jangcy a fukieńska znana jest dzięki wielu rodzajom zup, pierożków oraz z najlepszego jakościowo sosu sojowego.

Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata, nic więc dziwnego, że należy do trójki najpopularniejszych. Wśród przypraw króluje tutaj kardamon, curry, szafran, kolendra, chilli. Wszystkich Hindusów łączy wspólne przekonanie, że żywność to dar boski, dlatego przygotowanie posiłku wymaga odpowiedniej uwagi oraz szacunku.

 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 649 574

E-mail: kontakt@egzotycznaturystyka.pl

Marzy Ci się wycieczka w egzotyczne miejsca świata? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne porady dotyczące wyjazdów do krajów azjatyckich i nie tylko. Zapraszamy!