
Ze względu na położenie równikowe, żyzne gleby wulkaniczne, ciepłe temperatury i wysokie opady deszczu, geografia Gwatemali sprawiła, że kraj ten idealnie nadaje się do uprawy szerokiej gamy produktów rolnych. Na rozwój kuchni gwatemalskiej duży wpływ miały trzy etapy historii - starożytne imperium Majów, kolonialne hiszpańskie rządy i współczesna republika.
Historia kuchni gwatemalskiej
Majowie w dużym stopniu polegali na swoich podstawowych uprawach kukurydzy, co jest nadal widoczne w tradycyjnej kuchni Gwatemali. Podczas hiszpańskich rządów kolonialnych od 1524 do 1821 roku wprowadzono takie potrawy jak enchiladas, tamales i tortillas, które są nadal widoczne w menu. Stworzenie wielu plantacji bananów i kawy pod koniec XIX wieku i na początku XX wieku zwiększyło dostępność obu produktów, a trzcina cukrowa stała się ważną rośliną pod koniec II wojny światowej. Ale wpływy w kuchni gwatemalskiej są naprawdę szerokie. Szczególnie popularne jest chińskie jedzenie, a w większości miast i miasteczek znajduje się co najmniej jedna chińska restauracja.
Duże gwatemalskie miasta i ośrodki turystyczne mogą pochwalić się szeroką gamą międzynarodowych dań i restauracji typu fast food, podczas gdy na odległych obszarach wiejskich kuchnia jest bardziej tradycyjna, czerpiąc z lokalnych produktów i podstawowych upraw. Kawa, czarna fasola i tortille to kwintesencja śniadania na obszarach wiejskich, z dużym obiadem serwowanym w środku dnia i prostszą kolacją wieczorem.
Tradycyjne potrawy w kuchni gwatemalskiej
Kurczak, wołowina i w mniejszym stopniu indyk należą do najpopularniejszych mięs w kuchni gwatemalskiej i często towarzyszą im frijoles con arroz (fasola z ryżem). Niezwykle popularne są gulasze takie, jak estokado (wołowina, ziemniaki i marchewka), subanik (mięso i warzywa), pepi á n de indio (mięso z sosem recado) i pollo guisado (gulasz z kurczaka). Chuletas fascinante to panierowane i smażone kotlety wieprzowe, które je się w całym kraju, a pollo a la cerveza to danie z kurczaka gotowane w sosie piwnym.
Bistec, czyli grillowana lub smażona wołowina jest podawana na ulicznych straganach w całej Gwatemali, razem z . Podobnie, jak churrasco (stek z grilla przyrządzony na węglu drzewnym). Z kolei yuca con chicharrón zawiera gotowaną maniok z kawałkami smażonej wieprzowiny. Inne popularne potrawy uliczne to shucos , gwatemalski hot dog często podawany z guacamole, kapustą i majonezem oraz chicharronami y carnitas (smażone skóry wieprzowe).
Dania z ryb i owoców morza są zwykle ograniczone do linii brzegowych i często są przygotowywane z różnymi przyprawami. Gwatemalski ceviche to danie, którego obowiązkowo trzeba skosztować podczas poroży do Gwatemali. Przyrządzone z rybami, krewetkami, ślimakami i małżami „gotowanymi” w soku z limonki lub cytryny, razem z kolendrą, pomidorami i czasami awokado smakuje naprawdę wyśmienicie.
Ale kwintesencją gwatemalskiej kuchni są tamales. W całym kraju występują różne odmiany tej potrawy. Różnią się one w zależności od ciasta przyrządzanego z kukurydzą, ziemniakami i ryżem, a także od nadzienia i sposobu jego pakowania. W Gwatemali tamales są częściej zawijane w liście babki lancetowatej lub banana, niż łuski kukurydzy, co jest popularne w Meksyku.
Do gwatemalskich deserów należą arroz con leche (słodki pudding ryżowy), garbanzos en dulce (ciecierzyca z gęstym, słodkim syropem) i repollitos con dulce de leche (ciasto wypełnione kremem ze skondensowanego mleka i często polane sosem czekoladowym). Rellenitos de pláá tano są również popularne, wykonane z kulek puree z plantanów, które są wypełnione słodką czarną fasolą przed smażeniem i posypane cukrem.
Polecamy
Najnowsze
Armenia – kamienny klejnot Kaukazu
Armenia to kraj, który zachwyca na wielu poziomach – surowym pięknem krajobrazów, niezwykle starą historią i żywą kulturą... [...]