Dania, którymi zachwyci Cię Mauritius

Mieszkańcy Mauritiusu doskonale zdają sobie sprawę z tego, że droga do serca turystów wiedzie bardzo często przez żołądek. Lądując na wyspie przygotuj się, zatem na ogromne bogactwo smaków. Nie ważne czy lubisz potrawy łagodne czy pikantne, miękkie czy chrupiące, zimne czy gorące. Na Mauritiusie dostaniesz wszystko, czego oczekuje Twoje podniebienie. Nawet, jeżeli jesteś wybrednym smakoszem. Przedstawiamy kilka potraw, których koniecznie powinieneś spróbować, podczas podróży na tą wyjątkową wyspę.

Roti
Roti posiada na wyspie niemal symboliczne znaczenie. To potrawa pochodząca z czasów kolonialnych. Przygotowywana była przez gospodynie domowe pochodzenia indyjskiego dla mężów wracających po całym dniu z pola. Roti to nic innego, jak placki czy też płaskie chlebki pieczone na patelni. Wypełnia się je rozmaitymi farszami. Dzisiaj danie to można spotkać praktycznie na każdym rogu ulicy na Mauritiusie. Placki posypuje się curry, rozkłada się na nich "rougaille", czyli tradycyjną salsę pomidorową z imbirem, cebulą i czosnkiem i posypuje zmiażdżonym chili. Często dodaje się marynowane warzywa.

Boulettes
Boulettes to kluski, które można znaleźć na Mauritiusie. Są podawane na różne sposoby i w różnych kombinacjach. Z pewnością pokochasz te lokalne pierogi. Niouk Yen to ich chińska odmiana. Możesz jednak odwiedzić wiele krajów, gdzie chińska kuchnia jest popularna, ale nigdzie nie znajdziesz miejsca, w którym sprzedaje się Niouk Yen. Tego dania skosztujesz wyłącznie na Mauritiusie. Co ciekawe, na wyspie nikt nie robi boulettes w domu. Zamawia się je od sprzedawcy z pobliskiego straganu czy restauracji. Są zazwyczaj podawane na dwa sposoby: w zupie lub w sałatce i wypełniane rozmaitym farszem. Najbardziej popularne są kluski mięsne i rybne. Ale możesz skosztować również boulettes wypełnionych wędzonym tofu lub krewetkami.

Biryani
Biryani jest przykładem wpływów indyjskich w kuchni Mauritiusu. Jest uznawane za jedno z narodowych dań tej wyspy. Jest niezwykle trudne w przygotowaniu i bardzo czasochłonne. Na jego przyrządzenie należy zagwarantować sobie ponad trzy godziny. Ale efekt jest wart zachodu. Gwiazdą tej potrawy są przyprawy, między innymi anyż, imbir i czosnek wrzucane na rozgrzany olej. Można wyobrazić sobie te zapachy rozchodzące się po całej okolicy. Następnie w przyprawach tych dusi się mięso (kurczaka, rybę, wołowinę lub jagnięcinę), cebulę, ziemniaki i jogurt. Koloru daniu dodaje szafran. Rezultatem dosyć żmudnych przygotowań jest puszysty ryż z delikatnym mięsem, chrupiącymi karmelizowanymi cebulkami i kremowymi ziemniakami. To niebo na talerzu podawane jest z atchardą, czyli marynowanymi warzywami lub owocami.

Sałatka owocowa
Zapomnij o wszystkim, co wiesz o sałatce owocowej. Pozbądź się wszelkich wyobrażeń na jej temat. Sałatka owocowa rodem z Mauritiusu zaskoczy Cię z pewnością swoim składem i niepowtarzanym smakiem. Kawałki ananasa, ogórka, mango, guawy i śliwki połączone ze sobą i polane pikantnym, gęstym sosem tamaryndowym. To jednak nie wszystko. Ostatecznego kształtu sałatce nadaje biały ocet i zmiażdżone chili! Jeżeli nie możesz sobie tego wyobrazić, poszukaj tej wyjątkowej potrawy na swojej plaży lub jednym z rynków na wyspie. Znajdziesz ją z łatwością, bo jest niezwykle popularna. Zamawiając ją warto przy okazji kupić wodę kokosową, która doskonale zmywa ogniste chili z podniebienia.

Smaki Mauritiusu to dla przeciętnego Europejczyka zupełna nowość. Jednak warto przekonać się do niektórych potraw i otworzyć na nowe doznania kulinarne. Zwłaszcza, że kuchnia z tej wyspy jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 649 574

E-mail: kontakt@egzotycznaturystyka.pl

Marzy Ci się wycieczka w egzotyczne miejsca świata? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne porady dotyczące wyjazdów do krajów azjatyckich i nie tylko. Zapraszamy!