Japońska kuchnia - charakterystyka, ciekawostki

Prostota, właściwości prozdrowotne oraz wyrafinowanie kuchni japońskiej sprawiają, że jest to jedna z najbardziej znanych kuchni międzynarodowych. Dania są zwykle podawane w niewielkich porcjach, wystarczających na jeden kęs, ale zawierających całe bogactwo mięsa, ryżu, warzyw, a nawet owoców. Są przygotowywane bardzo drobiazgowo, a prezentacja jedzenia jest w Japonii sztuką samą w sobie! Powiedzenie, że jemy również oczami, w Japonii znajduje swój wyraz. Osoby odwiedzające po raz pierwszy ten albo goszczące w japońskiej restauracji mogą dostrzec zaskakujące różnice między jedzeniem w stylu zachodnim, a kuchnią japońską. Nawet sam fakt używania po raz pierwszy pałeczek może niejedną osobę wprawić w zakłopotanie. Dlatego warto poznać pewne charakterystyczne cechy kuchni japońskiej. 

Kuchnia o niskiej zawartości tłuszczu
Japońscy szefowie kuchni udoskonalili sztukę przygotowywania potraw o niskiej zawartości tłuszczu, co częściowo tłumaczy popularność tej kuchni wśród świadomych potęgi zdrowego żywienia mieszkańców Zachodu. W japońskiej kuchni kładzie się ogromny nacisk na warzywa, ryby i ryż. Potrawy przygotowywane są z niewielką ilością tłuszczu, a niektóre całkowicie są go pozbawione. Oczywiście, istnieje sporo potraw japońskich o wyższej zawartości tłuszczu. Przykładem może być tempera, a więc warzywa, ryby czy owoce morza panierowane i smażone bardzo krótko na głębokim oleju. Inne wysokotłuszczowe dania to tonkatsu, czyli japońska wersja kotleta schabowego oraz oyako domburi - kurczak i jajka z ryżem. Zdecydowanie zdrowsze wybory to: warzywa na parze, grillowane krewetki, nabemono, sukiyaki, sumashi wan i shabu-shabu.

Idealna kuchnia dla wegetarian? Nie do końca!
Nacisk na warzywa, od ogórków po wodorosty sprawia, że kuchnia japońska powinna być ulubioną kuchnią wegetarian. Ale, jak na ironię, całkowicie wegetariańskie potrawy, trudno w niej znaleźć! Większość dań zawiera składniki gotowane w bulionie rybnym czy mięsnym lub przygotowywana jest z owoców morza, od ryb, po krewetki, ośmiornice i mięczaki. 

Małe porcje, ale obfite posiłki
W porównaniu z dużymi porcjami podawanymi na talerzach w polskich domach czy restauracjach, japońskie porcje jedzenia wydają się niewielkie. Ale musimy wziąć pod uwagę fakt, że typowy japoński posiłek składa się z kilku dań, które w zupełności wystarczą, by poczuć się sytym. Rzeczywiście, nie należy lekceważyć kaiseki, tradycyjnego japońskiego obiadu serwowanego w małych porcjach! Będziemy zaskoczeni, gdy połączenie bogatego w węglowodany ryżu i dań z makaronu z nadzieniami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi napełni nasz brzuch na co najmniej kilka godzin. 

Maksymalna prostota
Integralność składników jest szanowana tak bardzo, że japońscy kucharze będą manipulować jedzeniem w tak niewielkim stopniu, jak to możliwe. Prostota procesu przygotowywania potraw powoduje, że japońska kuchnia obfituje w dania o świeżych smakach, żywych kolorach i ciekawych fakturach.

Mało przypraw w potrawach
Wiele potraw jest spożywanych na surowo, a także gotowanych lub smażonych, zwykle z mniejszą ilością przypraw. Słynny smak umami, bogaty profil smakowy, z którego słynie japońskie jedzenie, pochodzi z kilku wybranych składników, w tym płatków bonito i bulionu, sosu sojowego i miso. Typowe zachodnie przyprawy jak papryka i czosnek nie są powszechne w tej kuchni.

Dużo przypraw na stole
Japończycy wolą dostosowywać potrawy do swoich upodobań dodając do nich określone przyprawy już po podaniu. Na japońskim stole obok potraw znajdują się z reguły cytrusy, wasabi, miso, sos sojowy i marynaty, a także lekkie sosy do zanurzenia. Możemy zanurzyć jedzenie w tych przyprawach, aby poprawić smak zgodnie z własnymi preferencjami.

Kuchnia doceniona przez UNESCO
Kuchnia japońska jest jedną z trzech narodowych tradycji kulinarnych docenionych przez ONZ ze względu na jej znaczenie kulturowe. UNESCO, organizacja kulturalna Organizacji Narodów Zjednoczonych, dodała tradycyjną kuchnię japońską na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego, co oznacza, że zachowanie tego sposobu odżywiania ma kluczowe znaczenie dla przetrwania tradycyjnej kultury Japonii. Była to dopiero druga narodowa tradycyjna kuchnia uhonorowana w ten sposób, po kuchni francuskiej. Niedawno dołączyła do listy również kuchnia meksykańska. 

Japończycy znani są ze swej długowieczności. Wydaje się, że sposób odżywiania ogromnie wpływa na stan ich zdrowia. Być może, zamiast decydować się na restrykcyjne diety warto zanurzyć się w bogactwie japońskiej kuchni i docenić jej walory odżywcze. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 649 574

E-mail: kontakt@egzotycznaturystyka.pl

Marzy Ci się wycieczka w egzotyczne miejsca świata? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne porady dotyczące wyjazdów do krajów azjatyckich i nie tylko. Zapraszamy!