Smaki Azji: Kuchnia chińska

Jedną z najlepszych rzeczy w Chinach jest jedzenie. Tradycyjna chińska kuchnia jest bez wątpienia jedną z najbardziej ekscytujących i różnorodnych. Warto zauważyć, że każda prowincja i region w Chinach ma swoje specjały. Dwa z bardziej popularnych elementów chińskiej kuchni to ryż i makaron. Kluski są częściej spożywane na północy Chin. Na południu króluje ryż. Każdy obszar będzie miał własne sposoby ich przyrządzania, dlatego tradycyjne chińskie jedzenie jest tak różnorodne i niepowtarzalne. Oto kilka perełek chińskiej kuchni, których z pewnością warto skosztować. 

Kaczka po pekińsku
Kaczka po pekińsku to potrawa, która jest synonimem miasta Pekin i ogromnym hitem wśród obcokrajowców i mieszkańców. Generalnie wiele zachodnich chińskich knajpek i restauracji oferuje pekińską kaczkę, ale jakość tych dań nie zbliża się do prawdziwej beijing duck. Kaczka po pekińsku to o wiele więcej, niż tylko kaczka. Przypieczona, złocista skórka oraz mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Kaczka jest podawana z dymką oraz słynnym sosem Tian Mian Jiang. To słodki, ciemny, aromatyczny sos, często nazywany śliwkowym. Do tego naleśniki. Drugim etapem serwowania kaczki po pekińsku jest zupa, którą gotuje się na kościach oraz pozostałych częściach kaczki. W rzeczywistości są to, więc dwa dania w jednym. Każda restauracja ma swoje własne wariacje na temat tego klasycznego dania, więc będąc w Chinach, trudno będzie na go nie skosztować. Wspaniałą rzeczą jest to, że pomimo nazwy wiążącej to danie z Pekinem, restauracje Peking Duck można znaleźć w całych Chinach.

Pào mó
Pào mó to tradycyjne danie ludu Xi'an. Jest to rodzaj gulaszu. Na ogół do jego przygotowania wykorzystuje się baraninę, choć może być również przyrządzane z wieprzowiny lub wołowiny. Zamiast klusek, w gulaszu pływają kawałki niekwaszonego chleba, które wchłaniają bogaty smak. Podaje się go z sosem chili i marynowanym czosnkiem, którymi przegryza się gulasz.

Chiński hamburger (ròu jiā mó)
To jest chińska odpowiedź dla zachodniego hamburgera, ale miłośnicy prawdziwych burgerów raczej nie nazwaliby tej potrawy hamburgerem. Tak czy inaczej, ròu jiā mó to prawdziwa uczta. Jest to danie domowej roboty z soczystą, sezonowaną wieprzowiną. Wieprzowinę pozostawia się do gotowania na noc w dużym garnku z przyprawami takimi, jak kardamon i goździki, a rano mięso dosłownie rozpada się. Jedynie forma jego podania, w chrupiącym pieczywie może przywodzić na myśl hamburgera. 

Szpinakowy makaron (bō cài miàn)
Xi'an, w środkowych Chinach , znane jest z makaronu, a każdy szanujący się kucharz przyrządza go tutaj samodzielnie. Ta tradycyjna chińska potrawa zawiera makaron ze szpinaku, który okraszany jest dodatkami w postaci ostrego sosu pomidorowego, jajka, ziemniaków, marchewki, wołowiny i chili.

Chińskie szaszłyki (Kǎo ròu)
Kǎo ròu to standardowa porcja mięsa w Chinach i jedna z najbardziej znanych tradycyjnych chińskich potraw. Chińskie szaszłyki są mocno przyprawione i pochodzą zarówno z restauracji, jak i z ulicznych wozów. Występują w wielu odmianach. Można w nich znaleźć jagnięcinę, wołowinę, kurczaka, a nawet żołądki i inne dziwne rzeczy, których żaden człowiek z Zachodu nie byłby w stanie wziąć do ust. 

Zimne danie z warzyw (liáng cài)
Liáng cài dosłownie oznacza "zimne danie". To cały zestaw warzyw, tofu i orzeszków ziemnych, podawany z marynatą lub sosem. Typowymi składnikami potrawy są fasolka szparagowa, ogórki, korzeń lotosu i kapusta. W zależności od doboru składników, danie za każdym razem może smakować inaczej!

Śmierdzące Tofu (chòu dòu fu)
Pachnie gorzej, niż się wydaje i smakuje zdecydowanie lepiej, niż pachnie! Śmierdzące tofu wyczujemy na odległość, a ponieważ jest dosyć popularnym daniem w Chinach, trudno go uniknąć. Okazuje się jednak, że przy wystarczającej ilości odpowiednich przypraw (Chińczycy używają ich naprawdę sporo), w rzeczywistości nie jest aż tak złe. Trzeba się jednak trochę przełamać, by wziąć do ust pierwszy kęs. 

Pierogi (jiǎo zi)
Kolejna z najbardziej znanych tradycyjnych chińskich potraw, to klasyczne pierożki, często wypełnione wołowiną, wieprzowiną lub warzywami. Mogą być gotowane na parze lub smażone. Bez względu na sposób przygotowania, smakują równie dobrze. Chińczycy zanurzają pierogi w czarnym occie zmieszanym z sosem chili, co dodaje im niepowtarzalnego gorzkiego, słodkiego i pikantnego smaku.

 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 649 574

E-mail: kontakt@egzotycznaturystyka.pl

Marzy Ci się wycieczka w egzotyczne miejsca świata? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne porady dotyczące wyjazdów do krajów azjatyckich i nie tylko. Zapraszamy!